Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 31 July 2012

nak bersalin kat mana?

bila kandungan dah masuk 8 bulan ni, so soalan org ramai adalah: deliver kt mana nnt? actually soalan tu dari awal org dah tya. but bila dah 8 bulan ni, aku still x decide nk bersalin kat mana, mmg haru jugak la kan.. huhu

erm macam mana ye? aku ni keje gomen je. cume bila aku ni gomen yg semi gomen, so segala bill utk check up di private/specialist adalah di cover oleh ofis aku. ha mmg best kan? but... utk bersalin, ofis x cover kalau bersalin kat private. hya di hospital kerajaan. ok la tu kan... so aku mmg dari mula nk bersalin kat PPUM (pusat perubatan universiti malaya) sebabnya, kat PJ je, dekat ngan umah aku. aku dulu pon bersalin kat situ. even semua adik beradik aku lahir kat situ taw... even die dah jadi separuh kerajaan/private, ofis aku still cover la, klo nk bersalin kt ppum ni. plus, building utk bersalin dah baru. so mmg cantik wooooo! :)

hanya 1st n 2nd check up aku gi klinik dahlia (klinik kt ofis ni) but sebab ade cerita yg x best berlaku kt aku, hubs suro aku buat next check up dgn specialist. and kami terus gi ampang puteri specialist hospital. sejak dari tu, aku mmg buat monthly check up kt ampang puteri sbb dah selesa kt situ. gynae aku ialah dr. fauziah.

mak ade suroh aku buat check up kt KK, but entahla, xde hati nk gi. sbb rasa malas la nk gi check up byk2 tempat. bg aku cukupla aku buat kt 1 tempat je. mak kata, nnt senang, nak bersalin kt kerajaan. erm, bagi aku same je, nk bersalin kat mana, jji ade rekod buku hijau tu (ampang puteri guna buku kale hijau :)

satu hal lagi, suami aku ni sgt2 x suka kalau doctor laki yg akan sambut kelahiran baby kami nnt. erm, klo tya aku, belasah je... dah sakit x heran je. but suami aku ni sekeras2nye manafikan hak doctor laki menyambut baby + seluk bini die semua la. erm, xpela, beliau ade pendirian beliau sendiri. aku sbgai isteri, ikut jela,,, tapi tu la... kalu nk pilih doctor, harus n wajibla gi hospital swasta kan... ate, klo gi hospital kerajaan, xkire doctor laki ke pompuan yg on duty, tu la yg akan sambut kite. ye x?

my concern satu je. mampu ke nk bersalin kt private? aku ni dah biasa ngan ampang puteri. tgk pakej bersalin kt ampang puteri, telan air lur jgk la. hubs kata, insyaallah akan ade rzeki utk aku bersalin kt private sbb die betul2 hya nk doctor perempuan je yg sambut aku. alhamdulillah mmg ade rezeki yg dtg. mgkin xde masalah utk bill di ampang puteri provided that aku bersalin normal. camne kalo tiba2 aku kna czer? mana nak cekau 10k? erghh start la aku goyang...

setakat ni mmg aku n baby ok. but x taw lagi tb2 time bersalin ade complication lain ke kan. so far, selain ampng puteri, hospital private yg agak murah aku survey is An Nur kat bangi. ramai gak yg aku kenal penah bersalin kt situ. kalo czer pon xsemahal ampang puteri. tp aku x penah pon check up kt An Nur. kene at least 2x check up sblum aku boleh bersalin kt situ. hr tu konon ade rasa nk bersalin kt situ, tp asek hesitate je nk buat appointment utk check up. ntah la, hati aku dah berat nk ke ampang puteri sbenrnye since husband insist nk ke private jugak sbb nk make sure doctor pompuan yg sambut aku.

haishhh masih dilema lagi sebenarnye ni. tp rasanya mungkin 70% decision akan ke ampang puteri. lg 30 % tu xtaw la akan berubah dlm masa sebulan ni kan. suka2 je kan. hahaha. klo nk bersalin kt An Nur, xreti2 nk buat appoinment utk check up? tgl bp minggu je lg ni dek non... huhh

ish, xpenah aku menulis panjang2 kt blog aku ni. yg ni panjang pulak. aku berharap aku dpt deliver secara normal. yela, kami bayar sendiri. ofis x cover. klo kene czer, pengsan jap tgk bill nnt. haha. 

Mungkin ade yg akan kata, klo berkira sgt, gi jelah hospital gomen, but aku hormat keputusan suami aku.dia kata, selagi die belum terdesak utk hantar aku ke hospital kerajaan dan gamble je kot2 doc laki yg kene sambut aku, dia akan usahakan jugak utk aku ke private. 

Ya Allah ya tuhanku, Kau permudahkan proses aku bersalin dan permudahkan segala urusan berkaitan dgnnya. Murahkan rezeki kami ya Allah. Hanya padamu tempat kami bermohon... Ameen.

ampang puteri specialist hospital. aku nk bersalin kt sini...

hospital pakar An Nur. agak murah kalau compared to Ampang Puteri but x penah lg buat check up kat sini. but hubs suruh bersalin kt sini...
 erm, ye ye je aku nk pilih hospital mana. sekali terberanak kt umah je. hehehe. doakan yg terbaik utk diri sendiri. Insyaallah :)

love ~ izyan al-za'im

13 comments:

Aeen said...

same lah ngn husband aeen...nanti bersalin kat hospital krajaan...tp husband lak ckp dy xnak doktor lelaki yg sambut or seluk2 semua tu..punya lah dia beceramah pjg pasal nie..smp leh bergadoh la..dy tetap nk doktor pompuan gak..tp kalo nk gi swasta tu 50-50 gak..klo normal delivery xpe..if kene czer ke or lain2..huhuhu..mane nk cekau duit kan..

Sue-Rya Qistina said...

betul tu yan. kita xtau kita bersalin normal or czer. kita rancanglah cmne pun, tp klau dh tertulis dlm buku kita, terima je la. x kisah bersalin kt mane pun sbnrnye. yg penting anak n ibu sihat. klau govt, mmg FOC. tp klau private, mmg kena standby 10k above in case ape2 kan. bkn mintak, tp mmg kena standby. setakat ni akak bersalin 2nd baby ni kt hosp govt alhamdulillah. doc pompuan yg sambut. seluk2 semua tu pun doc pompuan jugak. dan berbaloi jugak bersalin kt hosp govt wpun ade yg ckp x bagus ke ape. yg penting, duit kita selamat dan bole digunakan utk masa depan anak2. :)

izyan al-za'im said...

aeen, sama la kes kite, gadoh2 psl nk pilih hospital. haha. tegas betul pndirian psl nk doc pompuan je. pdhal yg kt ni takot mbazir klo kna czer ke kan... dah pilih private, skang ni xtaw nk gi yg mn satu pulak. adoiyai..

kak su, mmg klo ikot sy, sy mmg nk ppum je kak. tp suami punye concern kna amek kira gak. rezeki akak dpt doc pompuan. tp kt pon x taw doc mn yg akan sambut nnt kan.. anyway tq for ur info sharing ;)

Elle Kamarudin said...

anak pertama di hospital swasta, kebarangkalian nak kene czer adelah tinggi sbb swasta selalu takmo tunggu lama...dia belah...tgk anak abang 2 org both czer.no 1 kat columbia seremban no 2 kat an nur bangi tu le.lain citer ngan kakak. dia play safe. anak 1st kat gomen. bile dah ade laluan no 2 ngan 3 kat pantai cheras.(normal) hehehe

izyan al-za'im said...

tq elle. cam SIL aku,beranak kt sunway medical centre. mula2 doc nk suro czer, tp SIL aku kata, tgu la kejap lg.alhamdulillah mmg boley je normal lps tu. ko agak2, aku boley camtu x? hehe

Elle Kamarudin said...

hmmmm hard to say..aku pon tak pnah beranak huahuahua

MrS JaJa said...

Assalamualaikum Yan..jaja buat checkup kat An-Nur Bangi..sangat2 recommend kalau nak last checkup and bersalin kat situ..Doktor Fatimah, doc yang check jaja..sangat2 baik, lembut, dier mcm mix arab..everything dier start dengan bismillah, doa..kalau kita dalam labour room, my fren ckp, an-nur akan pasang zikir, ayat2 alquran..and doktor fatimah, bila dier sambut anak kita, dier akan ckp, "assalamualaikum syg".. =) ..nie experience kwn jaja yang bersalin kat situ..experience jaja dengan doktor fatimah untuk checkup nie, sangat puas hati..dier sangat detail..ezam mmg suka kat situ..kalau tanya jaja bersalin mana, dalam kepala ktorg pun ader 2 tempat, mgkn terus kat an nur atau HUKM..inshaAllah.. selamat membuat pilihan yer..moga semuanyer mudah.. =)

izyan al-za'im said...

tq jaja for the reccomendation. tula, annur pon ok based on experience org lain. selain dr fatimah, dr khamsiah pon ok jgk kn. tula, yan da biasa check up kt ampang puteri n mmg ok jgk. apela susah sgt nk beralih ke annur ni. haha. at dis moment i type this, tetiba rasa nk gi annur pulak.. ahaiii

ct shah said...

Saya dulu time bersalinkan eryn,saya gi pantai bangsar.normal tapi kena bantuan vacuum dan epidural.ha,ambek bil rm7k.itu belom kalau kena Caesar.skrg 2nd baby rasanya gi beranak kat ppum je.sakit beranak tu sama plus masa kat pantai dulu Diorg tak baby friendly.mmg susah giler nak belajar breast feed baby dulu.ni harap2 dpt doctor pompuan sbb masa first check up last month,Saya dpt doctor pompuan yg best.ni second check up hari khamis ni hrp2 ngn doctor tu nnti.nak tgk contraction sekali.huhu...

izyan al-za'im said...

mariam, takot tgk bill tu. huhu. ala serba salah dibuatnya. tp smlm hubs ckp, gi jela ampang puteri. pulak dah..
kalo confirm dpt doc pompuan, sy pon nk trus gi ppum.. :)
slmt dipermudahkan bersalin.. :)

Miss Sunshine said...

Yan...
kita pun tak decide nk bersalin kat mane... tak tau nk bersalin kat private atau gov...
Salam perkenalan mommy to be....

Miss Sunshine said...

yelah cik izyan...
mmg lah familiar...
kita kan salaing mengenali semenjak sekolah menengah... hehehe...
nanti anak kita sebaya lah kan... InsyaAllah.. =)

izyan al-za'im said...

haha so betulla ni hana adik ustazah hafizah tu kn. haha. jumpa jgk kite kt sini. slmt bersalin :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...