Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 29 March 2013

izz balik kampung :)

lst week, hari jumaat, lps appt dgn doctor izz dan mak buat chemo, aku hubs nad izz berangkat ke seri manjung. hubs hometown. kira ni izz 1st time balik kampung, last time just singgah je. kali ni tidur sana skali. bangga abi bwk izz balik umah dia. hehehe. gambar2 dibawah gambar2 random di perak :)

my little family at teluk batik

abi with izz

kitorang x mandi pon. saje jalan je :)

kenapa izz tgk camera camtu? cium kang! :p

peace! ni kat lumut :)
ummi abi sayang izz !
dekat seri manjung ade aeon baru bukak. kellas kt kampung abi ade aeon. hehehe. so saje la meninjau tempat baru gitu :)
 
ade fast food baru nama zone wing. erm, boley la sesekali nk tukar selera :)

jujur, rasa mknn x leh lawan mcD, kfc or wendys. tp concept kedai ni best la. siap ade ipad corner. huhu
with abi's sis, kak hudaa. she's the only one yg tinggal di rumah manjung since arwah mama n abah meninggal dunia. she's a teacher in a school there.




kebetulan ada kawan sekolah yg bininya baru bersalin. n dia duduk di manjung jugak rupanya. ok jom melawat baby zara :)

lps tu, melawat baby hani pulak kat batu gajah. sepupu izz a.k.a anak abg hubs.  bertambah sepupu izz. yayy

sekarang ni izz suka tepuk amai2. asek nak tepuk amai2 je kejenya. tu tangkap gamba jadi camni. hehe

baby hani :)

ada satu restoran arab baru bukak kat manjung. selama ni aku x penah suka mandi ayam ke kambing ke. x minat. tp seyesly kt restoran yemen ni, aku suka pulak. sedap!
ok la, tu je gamba perak. hehe.


psst// selain blog, FB, twitter, instagrm. skang ni aku layan KEEK pulak. hahaha semua aku nk pulun mcm aku ni artis kan. hahaha. k bai ;)

love ~ izyan al-za'im

Thursday, 28 March 2013

majlis akekah baby khalish

ni masa majlis akekah sedara aku yg berlangsung di restoran ruz aladin di hartamas. erm, mmg trend sekarang agaknye org buat majlis cukur jambul di restoran ye. huhu. yela senang. umah pon x bersepah. hehehe. 

my little heart breaker :)


abi jaga izz kat luar jap ye. ummi nk tgk baby kt dlm sat :)
my beloved nephew. heart breaker gak ni.. shaheem a.k.a aim a.k.a jaja :)

kakak n adik ku. izz pandang mana tu syg?

bersama mak pengantin di depan cradle. baby botak tu comel sgt! :)

makcik n izz  depan cradle

this is baby khalish. putihnye kamu! baru lepas salin baju melayu. rugi x sempat ambil gambar baby pakai baju melayu

mak ayah abangah n kak yus makan kat dlm. kitorang makan kat luar. free style sket. hehe

geng hitam merah. izz nape x pandang camera. huwaaa

izz with sepupu n dua pupu. main sesama elok2 ye. love u ols! :)
love ~ izyan al-za'im

Thursday, 21 March 2013

photoshoot at kiddie fotolab

sabtu lepas aku telah membawa izz ke studio kiddie fotolab kat kota damansara. excited wo! mana x nya. alkisahnye, sebelum izz lahir lagi aku da siap beli voucher kat groupon. RM48 jer u ols. walaupun izz x lahir lagi, tp aku beli jugak la sbb boley guna sampai januari 2013. aku pikir, by the time, izz da lahir n boley buat studio photoshoot. tambahan harga RM48 je. aku pon beli jela. org studio tu ckp, wahh bagus well planned ye. sebelum lahir dah beli photoshoot utk baby. huhuhu

actually aku book utk bulan 1. tapi da penuh pulak schedule studio tu bulan 1. then dia offer utk aku buat fotoshoot bulan 3 dimana izz da umur 6 bulan time tu. so mcm2 action izz boley buat. erm betul gak tu. lgpon still guna the same offer. so aku tgu la sampai bulan 3. x sabar okeh. huhu

actually, byrn RM48 tu mmg dia akan tgkap as many photos within 1 hr. but at the end, hanya 1 plastic cup with photo, 2 wallet-size photo n 4 edited soft copy. ye itu je yg dia akan bagi. soft copy tu pon dia bg yg small resolution je. maknanye kita x leh nak print gmbar besar n buat ape2 kt gamba tu. kalo kita nak print besar, nk buat fotobook n so on, kene tru dorang. maknanye bayar lain la kan. well, kitorang mmg da taw benda tu. RM48 tu just byr utk experience utk izz di studio tu je kan izz :)

suka sgt aku dgn session tu. tp x byk la gamba yg aku amek. sbb no outside camera allowed sebenarnya. yg ade ni curik2. sedey x dpt curik2 masa izz amek gamba pakai baju bee dlm n duduk dlm bucket and pakai baju pirate duduk dlm kotak harta karun. comel sumpah! hehehe. selasa depan baru foto viewing. x sabar nk tgk hasil. aku taw, time tu mesti dia tunjuk gamba izz comel2 n paksa aku beli pakej2 lain yg ada. adoii. erm tgk la izz, klo ada rezeki n gamba2 tu cantik, maybe ummi akan terpedaya. kalo mahal sgt, mungkin lain kali je ke. huhu. tgu la minggu depan camne ye. heee

izz is ready for photoshooting! izz siap bakai baju tiger :)

actually masa sampai, izz tidur, letak dlm babycot ni, lagi lena dia tidur. mr photog amek gamba2 tido dia dulu. punyela susah nak kejut lepas tu. haha. ni baru lps bangun la ni ;)

masa ni warm up session. mmg saje amek gamba guna original sunlight. he's a happy baby in the babycot :)

as kiddie fotolab ni mmg specialise in baby/kids photography, so dorang mmg very good in handling baby like izz.
hari tu izz agak susah nk gelak sikit. adoii kalo x, x suruh pon dia gelak. so ummi yg penat sbb kene buat mcm2 gaya nak bagi izz gelak. hahaha

ni session amek gamba bogel. awww. hehe. comelnya izz. kejap2 dia bg rehat sbb nk bg izz energy semula :)


ummi sebok dgn mickey sbb nak attract izz. mesti dia pelik, kenapa la ummi aku terkinja2 depan ni. hahaha

sumpah aku yg penat sbb buat macam2 aksi nk bagi izz gelak. haha. tp sumpah i had fun! we had fun!  seriously x sabar nk tgk hasil. weee
gamba takat ni je sbb lps tu hubs kene tegur sbb amek gamba. huhuu. good job izz. x crancky pon. cuma kurang gelak. xpe la konon2 macho man la gitu. hahahaha. great experience we had!!

love ~ izyan al-za'im

Wednesday, 20 March 2013

izz's first solid food

14 mac 2013 bersamaan dgn genapnya izz 6 bulan. aku mmg tgu sgt tarikh ni. sbb nak bg izz makan kononnya. yelah setelah bertungkus lumus bg izz fully BF, now masanya nk bg izz makan pulak. boley je klo nak bagi esoknya or sebelum dari date tu kan. but hubs nak jugak tepat date 14 mac tu. ok i follow. macam2 la persiapan aku termasukla baca blog2 pasal 1st solid food ni. kui2.

mula2 aku ade terpikir nak bg nestum je kat anak aku sbb malas la pulak nak masak bubur n buat puree bagai. tp laki aku x bagi weh. dia kata, aku kene siapkan sendiri makanan izz. ok boss i try. huhu

seminggu sebelum tu, aku pon mulakan misi menyangai beras. huhu aku buat 2 pot beras siam yg aku beli masa gi padang besar hari tu. huhu. sumpah aku x penah sangai beras. aku cam nak nangis je tgk beras tu kembang masa goreng tu. upenya mmg akan jadi camtu. just keep goreng lama2 sampai dia akan berderai balik. huhu. lps tu blend n terus simpan dlm fridge. puree pulak aku buat potato n carrot sbb tu je yg ada kt umah mak aku time tu. hehe. terus simpan kt freezer jugak. huhu

kebetulan 14 mac tu aku x hantar izz ke rumah baby sitter. BS izz xdpt jaga sbb suami warded di hospital. izz tinggal dgn adik n mak aku. sampai waktu tgh hari, acah wassap gambar izz tgh makan. terkejut gak time tu. dia kata mak aku excited nak bg izz makan n terus masak bubur dari beras yg aku simpan dlm fridge mak aku tu. erm, terkejut jugak sbb dorang bg izz makan tanpa aku n suami. tp aku xkesah jela sbb mmg da masuk 6 bulan da pun. cumanya niat aku nak bg balik keje nanti. nak buat upacara rasmi la kiranya. aku just bgtaw mak, hari ni izz da boley makan. tp lupa nk pesan tgu aku balik dulu. huhu. so mak aku mestila excited jugak nak bg izz makan bila da lunch time tu kan. tula, aku x pesan terang2 kat mak. hehe. xmarah pon. aku taw, everyone kat umah tu excited nak tgk izz mkn kan... :)

as expected, bila aku bgtaw hubs, dia mmg marah. huhu. tp aku sejukkanla hati dia. lama2 dia ok. dia kata dia nak tgk the very 1st moment tu. aku kata, xpela, kita ulangla balik keje nanti. lgpon, adik aku bgtaw yg izz xnak makan bubur yg mak aku bg tu. ok la. mlm nnt kita cuba lg ye izz.

balik keje tu, aku panaskan potato puree. rendam bekas puree tu dlm bottle warmer je. hehe. unfortunately, izz x suka la u ols... tp mmg best la nak bg anak makan for the 1st time ni. teruja gila kot! abi siap amek video lagi. hehe. its okay, aku da bersedia klo izz x suka food yg aku buat. 2nd day, aku try carrot puree pulak. pon x suka jugak. then, aku try apple puree gak. xsuka jugak.  pengsan... huhu. pisang mcm nak. tp x makan byk pon...

sampai la hari aku try bg bubur pulak. aku campur dgn carrot puree. mak kata bubur aku x blend halus. masih kasar. ok2 later aku tapis. wlaupun x makan byk, tp nampaknya izz macam boleh terima bubur ni. mmg sikit giler la yg dia telan. tp aku syukur jugak la, dia macam boley makan kalau compare dgn puree tu, mmg langsung x nak telan. huhu

aku x buat pon 4days rule tu. sbbnya anak aku bukan mkn pon ape yg aku bg. hehehe. cuma try2 je. so rasanya xperlu la 4days rule tu. ahaks. mcm2 lagi nk try kat izz ni. nnt ye izz. ummi usaha bg izz food yg izz suka. kita keep trying ok :)

ni antara persiapan nak bg izz solid food yg dibeli masa baby expo kt klcc hari tu.


baby bullet. hoyeah! actually baru dpt benda ni smlm. x sempat guna lagi. gigih aku order dari ohsem babykids. x sabar nk guna. tp puree yg aku buat ada je lagi. izz makan pon idak. cane nak buat yg baru nih. xpe2, jgn give up, aku akan buat puree campur dlm bubur. rajin2 ye puan izyan. dah beli baby bullet bagai, kalo malas, mesti kene bebel ngan abi nnt. hehehe

ni gambar yg acah wassap kt aku. i missed this very precious moment. but tq to acah, luckily she shared this with me :) haha mmg muka x suka
so ni makan malam pulak with ummi n abi. yayy izz dah makan! berdebar ok! hehe its okay u dont like that puree. we'll try again n again sampai izz suka ok. love u izz

selain mkn pakai sudu, aku try masukkan puree tu dlm autumnz food feeder ni. nmpak macam senang izz nak guna benda ni. cuma dia x suka sgt puree tu...
 
izz mmg xde high baby chair pon sbb x pandai duduk lagi. lagipun, bumbo seat izz ade tray sekali, so mmg sesuai utk makan kat bumbo je.
 ok la, kene menjadi lebih gigih lepas ni sbb nk buatkan bekalan makanan utk izz ke BS pulak lps ni. EBM pon masih berjalan lancar. aku doa agar semua berjalan lancar. diberikan rezeki susu dan niat aku nak siapkan makanan anak aku sendiri dipermudahkan. amin....

love ~ izyan al-za'im

.

Tuesday, 19 March 2013

6 months izz

quick update. busy ni. cett kengkonon ko sorang je bz. huhu. khamis lepas 14 mac genaplah izz 6 bulan. dah besar anak ummi. alhamdulillah. aku berjaya fully/exclusive breastfeed izz sampai 6 bulan. syukur sgt2. gembira n rasa x sangka. sblum ni penah rasa nk give up breastfeed sbb susu makin sikit. tp aku tetapkan hati, nk fokus balik. bangun tgh malam n pump. alhamdulillah lps tu susu kembali normal. x jadi niat nk bg formula milk kat izz. alhamdulillah rezeki izz. walaupun ade jugak yg mempertikaikan kebolehan memfully breastfeed ni, erm, xkesah la ape org nak kata, yg pasti aku mmg bg yg terbaik utk anak aku.

izz dah masuk 6 bulan ni mmg xnak baring telentang da. meniarap je kejenye. nak salin diapers pon susah. hehe. mulut pulak asek membebel je. xpe izz bukan ummi marah pon. ummi suka tgk izz membebel tu. bila masuk 6 bulan, start la nak bagi izz solid food. mcm2 preparation buat. nanti aku cite kat entry lain ye. insyaallah nk breasfeed izz lagi sampai yg terdaya. aim skang ni nak sampai setahun. lepas tu kalo ade rezeki lagi, nak teruskan lagi dan lagi. wlopon cabaran nak breasfeed anak as a career woman ni mencabar jugak. huhu career woman la sgt kan. hehe. yela, kene lari2 jugak nk pump tu. harap2 boleh istiqamah n dimurahkan rezeki lagi. aku bangga dengan diri sendiri. hehehe.

ada kawan aku yg habis about RM400 utk susu anak sorang je tu. alhamdulillah x penah lg kua duit utk beli susu izz. izz sayang, murahnya rezeki kamu. i love u izz... ummi n abi sayang izz




love ~ izyan al-za'im

Friday, 15 March 2013

bowling time!

HAI HAI HAI! lepas balik dari majlis akekah di kota damansara, aku bergegas ke the summit pulak. ade tournament bowling bersama keluarga. ewahhh tournament la sgt kan! masing2 semua ke laut a.k.a ke longkang. haha, the idea started bila my nephew ckp pasal bowling. then i said, why not. jom la adik beradik gi main bowling. n only sunday every1 available. xnak la gi midvalley or sunway pyramid. confirm ramai giler orang. so kali pergi the summit usj jela. ya ampun punye la da lama aku x gi the summit tu. seram u ols. errr ade jgk mall mcm tu kt kl ni ye. kira kl la jugak tu. hehehe. x kesah la, kami dtg nak main boling je pon. naseb bek tempat bowling tu semenggah sikit. yg lain2 tu, sumpah xde la aku nak masuk the summit tu kalau bukan sebab nak main bowling. huhu 

my izz sayang

izz x boleh main lg. duduk dlm stroller tgk ummi main dulu ye. hehe

here goes my family. my sibling je. my parents xde. ade hal di rumah saudara. hehe

ni la gaya muslimah main bowling. huuhuhu. pakai skirt pon belasah je la labuuu


izz nantuk la ummi.... bored sbb tgk je x dpt main skali. hehe

asek la nak posing je. padahal, semua main ke laut. hahaha

korang semua mmg over


poyo je tu

macam serabai

shaheem tried so hard nk buat peace. haha  shaheem with fyra (arwah adik aku punya ex gf) shes getting married next month. yayy ye kami mmg rapat. best kan. hehe

akhirnya izz ketiduran tgk org dewasa main asek tergelak2 je lebih.

budak ni nak kene ni. boley baring kat sini pulak

aim with makcik acah

pandaii

guys in my family. izz, shaheem n atok xde dlm gmba.

abi

score memasing. lawak giler. ni namanya sp masuk longkang plg byk, dia yg menang. hahaha

ok, cukup la fun utk mg lps. best gak saje2 main kumpul adik beradik main bowling masuk longkang. lololol
love ~ izyan al-za'im
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...