Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 28 December 2012

i'm back!!

bismillahirrahmanirrahim....

Ya Allah, lamanya aku tinggalkan blog kesayangan aku ni! hari ni umur izz dah 3 bulan setengah. x sempat nak usik blog ni. rindu sesangat! dah 2 minggu aku start kerja after 3 bulan cuti. owh i miss my long break n lazying with my sweetheart izz :)

Tapi seriously x tahu nak start dari mana. dah lama sgt tinggal ni. byk benda aku nak cerita kat sini. rasa blur x tahu nk start camne. hehehehe. erm, aku x berniat nak celoteh panjang. aku tinggalkan sekeping gamba izz je. nanti2 kalau sempat aku update lagi.

izz al-za'im 3 months


love ~ izyan al-za'im

Wednesday, 19 September 2012

Kronologi kelahiran baby izz

Assalamualaikum... sorry sesangat. I promised to upload gmbr2 baby izz but ade problem pulak nk upload pki tab ni... alaa sedey. Xpela.. aku update cite jela. Skang dok bpantang kt umah mak. Pc kt umah sendiri. So tertangguh la nk upload gmbr. Ok baik aku mula cite kronologi keoahiran izz sblum aku terlupa. Ni pon tgh express breast milk ni. So 2 in 1 la ye. Hehe

12 sept 12 (9am)
Weekly check up with doc fauziah ampang puteri. Disebabkan da 39 eeek n 1 day, doc asked to do CTG again. But xde pon contraction. Doc seluk n found out bukaan baru 1cm. Erm aku x risau pon. But doc kt mebi xlm lg. Aku time off keje hr tu. But doc bg mc. In fact, dia suro aku mc smpi bsalin. But aku berlagak betul. Haha. Xnk mc smpi bsalin. Just nk utk hr tu. Hubs pon trus EL sbb dah tghari da time tu..masa nk blk dr hospital tu, aku dah rs da aku nye cara jln da cam sakit. But aku buat2 x sakit. Ok bia jela..

12 sept 12 (3pm)
Hubs mcm biasa, asek suro aku jln. Aku tya nk gi mn, dia x ckp. Upenye gi sunway pyramid. Ok jln la.. tp x spt biasa, aku rs aku sakit giler kt kelengkang ni. Xleh jln. Jln sikit, aku rasa xlarat. Aku suro hubs blikan baskin robin dulu. Haha nk jugak tu... lps mkn eskem, aku rs x larat nk jln lg. Hubs kt, kita tgk wayang la klo camtu. Erm, so we bought tix to watch the watch at 5.15 pm. Actually sblum tu aku ade update kt fb psl aku dah ade bukaan 1cm but xnk mc on tne next day. But mostly marah. Suro aku mc je. Xyah gi keje. Bkn pe, aku pk mcm larat n ade keje lg kt opis... ok lps tgk wayang tu, nk blk n mmg aku rs aku xleh nk jln. Nk gi parking rs jauh gilerrrr. Hubs offer me to wait, dia amek keta n fetch me, but aku rs nk jln jgk sbb fikirkn my own good. But i told hubs, aku xnk gi mn2 da lps ni. Seyes aku x larat!

12 sept 12 (8.30pm)
Aku rs cam da x sakit. Aku ajak acah n asyu gi william sbb aku ade jji nk blnje dorg mkn. So ms kt william tu, nk turun kete nk gi kedai yg 5 lgkh dr kereta tu pun xlarat. Damn! Habis mkn, anta dorang n balik. Aku terus decide xnk gi keje on the next day. Smpi aku nangis2 bgtaw kt hubs. Aku ckp aku x penah rs sakit mcm ni seumur hidup aku. Sampai camtu skali aku ni.haha.

13 sept 12 (7.30am)
Hubs anta gi umah mak. Hubs gi keje cam biasa. Kt umah mak aku duduk je sbb x larat nk jln. Sambil2 tu keep baca quran. Hubs asek call je. Dia x sng keje, pk aku nk bersalin anytime, so sweet. Hehe. Hubs siap da apply cuti utk the next day (jumaat) n selasa. Nk teman aku katanya. Sweet lagi skali...

13 sept 12 (malam)
Aku ckp ngn hubs x larat la nk blk umah sbb kna jln. Hubs soh tido umah mak je. So kitorang x blk umah. Nk tdo umah mak mlm tu.

14 sept 12 (12am)
Aku cam rs len mcm. Aku rasa mcm sakit2 every 15/10 minit. Aku tertanya2 gak. Ni ke contraction? Aku x sure. Aku boley tahan lagi mula2. Everytime sakit tu, aku genggam tgn hubs. N ckp nk gi spital but bila sakit tu x dtg, rs mls ls nk gi hspital sbb salu dgr org kt ank 1st biasanya lmbt.aku ckp ngn hubs, mebi klo nk gi spital, kol 5am nnt ke... tp mmg aku xleh tdo da time tu....

14 sept 12 (3am)
Aku rasa itulah contraction kot. Sakit makin kerap. Aku ckp ngn hubs, jom gi spital betul2. Aku kejutkn mak. Mak soh aku minum air genggam fatimah yg aku rendam mlm td. Yes mmg da kmbang akar tu. Air akar tu rasa uweekk. Aku keluar blk air tu lps minum. Hehe. Minum skali air selusuh yg husband blikan utk aku. Mak tya, nk dia ikut ke? Aku kt xyah la. Sbb aku cam rasa lm lg aku nk bsalin. Kang lm lak mak nk tgu. So pukul 3.30 pg tu, hujan cam renyai2 gitu, aku n hubs ke hospital amlang puteri. Hubs pon bwk kete slow je. Sbb aku pesan, jgn rushing sgt. Ok lg ni. N few times dlm kete aku rasa contraction.

14 sept 12 (4am)
Hubs bentikan aku kt bhgn emergency while dia nk cr parking dulu. Guard kt situ offer wheel chair but aku blagak nk jgk jln sndiri gi registration counter tu. Huhu. Aku ckp nk bsalin n bg buku hijau aku. Terus ade nurse tolak aku gi labor room. Hubs pon smpi ke labor room lps tu. Buat CTG. Nurse tua garang tu ckp contraction aku x kuat lg. Mls nk cite psl nurse garang tu. Tp aku benci dia! Dia seluk n tgk bukaan da 6 cm. Ooo sgh ku x sangka. Huhu

14 sept 12 (5.30am)
Labor room tu sunyi je. Yela pg buta pulak kn. Huhu. Mmg aku da kerap rs contraction time tu. Nurse seluk lg. N bukaan da 8cm. Sblum tu dia bg aku ubat berak
Bg aku berry puas2 kt toilet. Hubs pon da settlekan bill dulu. Nervous kn time tu. Huhu. Betul ke aku nk bsalin time tu? Hubs informed me, doc fauziah xde.dia gi oversea. Dr asha je yg ade. Ok fine. Asalkn doctor pompuan. Evertime contraction aku amek gas antenox. Eh betul ke aku eja? Huhu

14 sept 12 (6.15am)
Hubs mintak izin utk solat subuh dulu.ok hubs pon ke tgkt 1 as aku x pk aku akn bsalin dlm waktu tdekat tu. Aku da siap mntk maaf kt hubs n suro dokan aku. Aku pnl tggl sensorg dlm labor room. Nurse ckp, klo rs nk terberak, tekan button sblah aku tu. Xlama je lps tu, tb2 aku rasa aku xtahan nk berry n sakit sgt! Aku trus tekan button tu byk kali. Nurse dtg n tgk mmg aku nk bsalin da kot. Time tu aku pk, mn husband aku ni???? Suddenly ade laki masuk. Oh noo doctor ashar tu laki upenye. But time tu x pk ape da. Aku taw aku tgh sakit. Kaki aku da kna angkat naik atas palang tu. Pk nk push je. Aku konon2 xnk jerit but mmg aku melolong. Adoiyaii. Dgn pk laki xde kt sblh. Sedey jgk. Sakit ms nk teran tu xyah cite la, msti semua yg da beranak normal taw kn. Huhu. Rasa cm nk berak tp taik tu sebesar buah kelapa n tersekat xleh nk kua. Haha. Sakit plus sedey sbnrnye sbb hubs xde time tu.. :( aku lupa bp kali aku push ms tu... sakitnya :(

14 sept 12 (6.30am)
Pluuup. Eh da keluar baby. Tb2 dgr baby nangis. Ahh legaaa wlopon terasa sakit lg. Lg skali sedey sbb hubs xde time tu. Tb2 dgr bunyi org masuk bilik. Alhamdulillah.. husband da smpi....suka nya hati time tu. Barula lengkap rasanya. Hubs usap rmbut aku. Aku nmpk muka kecewa dia sbb x dpt temankn aku time aku betul2 perlukan dia. aku ckp, b, tu baby kita.... :-) lega rasanya time tu. Nurse letak baby atas dada aku. X sangka aku da jd ummi. Doctor jahit kt bwh tu lps kluarkn uri.. lupa lak nk tya bp jahitan yg aku kene. Lps da bersihkn baby, nurse bg baby kt hubs utk azankn. Sayu rasanya.then trus aku disuruh utk breastfeed the baby. Alhamdulillah kluar kolestrum dr breast aku :-)

Maka, mcm tu la kisah aku melahirkan baby yg kami beri nama izz al-za'im bin husni al-za'im. Erm pjg betul entry ni. Hehe. Nnt izz da besar, boley bg dia baca. Sorry still xboley update gmbr. Klo nk tgk gmbr2 baby ade kt fb, or instagram. Ok smpi sini dulu. Nnt aku update bnda lain klo sempt k.

Erm, aku rasa tersentuh bila hubs ckp: i rasa sedey masa masuk labor room n tgk u da bersalin. I sedey x dpt temankn u time u perlukan i.. (mleleh air mata ) its okay b, i n bb da slmt da pon. U gi solat lgpon. Bkn gi mn...lps ni kt jg izz sama2 ye. i love u so much b :-)

Sunday, 16 September 2012

Welcoming IZZ AL-ZA'IM

Alhamdulillah aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki yg comel pada pagi jumaat jam 6.30 pagi 14 september 2012 seberat 2.9 kg secara normal di ampang puteri specialist hospital. Nama diberi Izz Al-Za'im bin Husni Al-Za'im.

No more ummi n abi to be. Bermula la kisah kehidupan sebenar ummi dan abi. Smg semuanya baik2 saje. Insyaallah...

Ada problem nk upload gmbr. Will update later ...

Thursday, 13 September 2012

12 sept 2012

Smlm gi check up lg. Erm, semua ok, doc seluk n br buka 1cm. Buat ctg but xde contraction pon. But aku rs sakit je satu badan... habis check up pon da lmbt, doc surh aku mc smpi bersalin. X lama lg katenya. But blagak pulak aku, soh doc bg aku mc utk smlm je. Huhu

Balik check up, singgah mkn kt umah mak. Hubs ajak jln lg utk sng bukak jln. Ya allah! Time tu aku rasa sakit ya amat! Nk jln pon x larat. Angkat kaki pon x larat rsnya. So gi tgk wayang dulu la. Tgk cite the watch. Ms tgk wayang duduk je, so xde rs pe. Pastu nk balik gi kete tu rasa jauh sgt. Susah sgt nk angkat kaki. Sedey. Aku ckp ngn hubs, xnk jln mn2 lg. But bila sampai umah x rs sakit da..

Then mlm lak aku bwk acah n asyu gi william sbb mmg da jji nk blnja dorg mkn. Igtkan larat, skali bila jln je, aku rsa sakit ya amat bwh kelengkang ni. Cam xleh nk jln. Sakit sgt! Blk umah pas anta acah n asyu still sama. Susah nk jln. Aku terus NANGIS...

Aku ckp ngan hubs, aku x penah rasa sakit mcm ni :( bersungguh betul aku nangis... sedey sgt.... so aku decide Mc lg la hr ni n esok. Mak pon x bg aku keje da.Hrp2 aku cpt bsalin sbb xlarat sakit camni. Aku ok klo duduk. Bila nk jln je, ya Allah.... hya Dia yg tahu.. :( aku x dpt bygkan camne pulak rs sakitnya time beranak. Yg skang ni pon xtertahan. 9 bln pertama bkn men aku rs n org len pon kate aku nmpk sihat n kuat. But nk dekat ni, aku rasa sakit sangat....

Ya Allah, kuatkanlah aku n mudahkanlah aku.......

Tuesday, 11 September 2012

jamuan raya BKP 2012

hai! hari ni september 11 2012 a.k.a 39 minggu dah aku ngandung. uhuk2. tp x bersalin pon lg. actually, aku ade ckp ngn baby, tgu jamuan raya BKP la baru keluar. ha mmg dia x de tanda nk keluar pon. huhu. bkn ape, jamuan raya BKP ni jamuan division opis aku. every year mmg buat n meriah gitu. so tahun ni xnk lps jamuan raya BKP. kekeke. spjg minggu ni pon hari2 ade jamuan raya division. murah rejeki. hehe

so adela few gambar kt jamuan smlm. aku x bgmbr kt booth unit lain pon sbb x larat nk merayap. duduk je aku smlm. anyway, 2 3 hari ni, aku rasa sakit satu badan. seyes x larat. sblum ni org kata aku nmpk healthy but skang aku frankly ckp, aku x larat. harap Allah bg aku kekuatan n dpt push baby dgn baik nnt. Ameen. hehe

kt unit aku pon, org dok betting bila date aku bersalin. haha. ske ati korang la. bkn dpt adiah pon. hehehe.



tq b sudi dtg. huhu

menu unit aku ketupat palas n rendang, pulut kuning n sambal ikan bilis n choclate fountain. ni je gamba buah n marshie yg dah dicucuk2. sedap wo! :P


booth unit HR. ni je yg termampu utk deco tahun ni. ok jmp lg open house next year ye :)
love ~ izyan al-za'im

Monday, 10 September 2012

maternity photoshoot ~ teaser

akhirnya dpt jgk buat maternity photoshoot sblm terberanak ni. takut je x smpt sbb asek kebusian je. finally dpt gak book masa miss photog wlopon kejap je. tp puas ati. gigih aku beli n sediakan props utk photoshoot ni. hehe. ni gmbr dr instagrm acah. lain2 gambar will be uploaded later insyaallah :)

asyu from rockmephotography mmg best. erm abaikan kaki aku yg x senonoh tu. lol
love ~ izyan al-za'im

Thursday, 6 September 2012

38 weeks 2 days

hai! hari ni dah 38 minggu dan 2 hari aku ngandungkan lil rainbow ni. kalo ikotkan pengalaman beberapa kenalan, ramai je yg penah terberanak waktu camni. but aku xde rasa ape pon lagi. sakit2 keras tu biasala kan. tp aku risau je kalo keras. sbb aku takut itukah contraction sebnar? haha. seriously i cant expect how is the real contraction is!! huhu sabar jela. atau pon klo perut rasa lain mcm, msti nk gi toilet nk check panties, kot2 ade darah ke kan. huhu. but so far xde pape pon...

semalam, ke ampang puteri lagi. sekarang ni dah kene weekly check up. check2, doc kata, mebi baby lmbt lg nk keluar kot. tp kepala baby still menten dan ke bawah. water bag pon still byk. so doc kata bia jela dia dok dlm perut tu smpai due date. huhu. smlm tgk EBW dah 2.8kg. erm, doc fauziah kate, masa lahir mebi baby dah dlm 3.2 cam tu kot. erm, xmo besar2 sgt taw baby, takot susah teran. huhu.

makin nk dekat EDD ni, makin kuat hubs suruh aku berjalan. yela, doc asek pesan, banyakkan berjalan. so hubs hari2 tanya aku nk gi mana hari ni? adoiyai. aku ni xde la larat sgt, but fikir utk kebaikan aku n baby, aku gagahkan diri jugak. balik keje je, singgah la mall ke, pasar malam ke, mana2 la, jji aku kene jalan. family aku suprised tgk aku asek bjalan. x penat ke? huhu penat jugak la. but arahan suami suruh berjalan tu, utk our own good. n i enjoy doing it sbb jalan dlm mall. x dpt shopping, window shopping pon jadila... kalo da sakit kaki sangat, aku bgtaw hubs, n boley la balik :)

kaki aku da start kembang taw! sblum ni xde pon... sandal scholl aku ni da cam ketat. bukan mcm ketat tp suddenly ketat. ape maknanye tu?? huhu. mmg kembang aku tgk kaki aku! hubs nak belikan sandal baru. but aku rasa x payah la.. klo nk beli, mesti kene beli yg besar n selesa a.k.a mahal. coii. tinggal bp hari je aku nk bersalin. nnt pakai sekejap je. pas bsalin aku xnak pakai kasut besar lg. hehehehe

minggu depan ade byk open house division. alang2 tu, bg aku habeskan open house dulu la baru beranak. hehehehehe. pray for my smooth delivery ya! :)

smlm balik dari hospital, pergi sunway pyramid (as usual berjalan je) bwk anak buah aku shaheem. kalau org x kenal aku, msti pelik tgk aku ade anak kecik lg tp perut besar ngandung lagi. kesian akak niii hahaha lol
love ~ izyan al-za'im

Tuesday, 4 September 2012

acah's birthday

it was acah's 24th birthday on last tuesday. she was born on 28/8/88. cantik je date tu kn? huhu. konon2 nk buat suprised party utk dia. but mcm x suprise je sbb bday girl da tertau dulu kot. cettt. so tukang incharge is asyu. kite buat di ole2 bali sunway pyramid. whole family n friends were joining. best la kan :) 

bday girl dtg lmbt. so kitorang oder la dulu


ole2 bali's signature deco. mesti ade payung2 ni kn

my refreshing honey dew mint

hubs punye drinks. hazelnut ape tah. huhu

mak nk western. so she ordered chicken n lamb combo

ayah punya. siap megoreng. siap is ayam actually

hubs punye. lupa la tajuk dia. tp sumthing to do with lamb la

mine. nasi campur. erm yummyyyy!

with the satay lilit. sedap! tp sikit. i want more! huhu. satay lilit ni cam otak2 yg dililit pada serai

beloved mak n ayah.both order barli lime drinks. pon sedap

jumlah peserta ade la dlm 25 org kot

nuby!

my dessert. pisang bakar! sedapnya!! for me, foods here are all yummyy la!

ha tu, bday girl tgh berucap. ahai


jom nyanyi happy bday to u!

happy birthday cah! smg dimurahkn rezeki n smoga dpt jodoh cecepat. amin...


smg suka dgn hadiah yg aku bg ye ;)

untungla dpt adiah byk!


sonok cah?

aim yg nade2 xnk dok diam mlm tu

nak jugakkkk. huhu

with along. erk besarnye perut!

bersama peserta2 lain. weeee

tq every1 for coming!

smg birthday girl suka la ye :)

ok da la tu posing. esok keje. huhu daaa :)





yg ni saje buat countdown sendiri. 14 hari lagi u ols....

love ~ izyan al-za'im

Monday, 3 September 2012

pedicure at the nail parlour

last week, gi open house umah sedara kt kelana jaya. lps open house, rasa cam awal lg. hubs kate jom jenjalan. aku on jela. alang2 da kt kelana jaya, jom kite ke paradigm mall. last time gi paradigm punyela xde parking sbb ramai giler. maybe sbb baru bukak. but this time ok je, kosong je tmpt parking. 

sempat la shopping baju baby kt cotton on. tb2 aku suka cotton on. aku rasa material dia selesa giler. so rembat 2 helai jadila... hehe. singgah kt zara kids. amboi berkenan nye aku kt kasut dia! rasa nk terus bli je. but hubs kata, nnt tgu bb da kluar br bli. takut kaki bb pjg. syg je bli mahal2 nnt. ok2 promise ye b, nnt kite dtg lg taw! cute giler.

mcm byk je masa lg. skali nmpk the nail parlour. aku ckp ngn hubs, dia willing to wait x, klo aku nk wat pedicure jap. dia ok je. bg je dia tab. dok diam2 main game while waiting for me. hehe. arghh sukanye tgk kuku kaki berkilat! frankly speaking, aku mmg x reti jaga kuku kaki. kalo potong pon msti x cntik. huwaaa. kdg2 segan je pkai kasut/sandal yg nmpk kuku. hubs pon tegur. agagaga. so byr jela sket jji suami pon suka tgk kaki kita. weeee~~~ (tgu ade kekuatan nk pakai socks pulak. hubs pon ade hint2 gak tu. huhu)

tq nail parlour for the good service. sampai sandal aku pon dia tolong bukakkan. kellass

aunty ni org ape tah. xtaw ckp melayu. risau betul dia, sbb aku ni ngandung. so dia kemain papah aku nk duduk ke seat belah atas tu. huhu

layan... :)

gambar ni xde kaitan pon ngan pedicure di atas. tgn yg bercincin tu aku la. yg genggam lg satu tu tgn hubs. saje nk tunjuk kuku laki aku lg cantik dr kuku aku. nangess

erm, rasanya lps ni nk mintak peruntukan khas bulanan utk meni pedi dr suami la. wakakaka gedik giler!

(15 more days to go...)


 love ~ izyan al-za'im


Thursday, 30 August 2012

quinny buzz yayy!!

alhamdulillah akhirnya barang baby yg plg diidam2kan dah berjaya dibeli ! erm, actually benda ni idaman qalbu hubs. dia yg survey pasal stroller. mcm2 brand dia da usya. last2 dia tekad nk bli QUINNY BUZZ jugak. suka hati la b. klo nk ikutkan harga, mmg tercekik jugak la. but hubs yg beriya nk beli, aku pon suka jugak. so bli jela :) klo ikut aku, quinny zapp pon da ok, but still, hubs stick to his decision to buy buzz. ok boss!!

erm, lps dah survey harga kat almost all stores kt malaysia ni hehe (boley tahan, survey punyela lama. dari sblum ngandung lg. hubs je yg survey sensorang. huhu) so jumpa harga yg plg murah kt little whiz n akhirnya pelaburan pon dibuat. kekeke. lps tu, nak carik yg 2012 collection. byk kedai yg jual collection 2010/2011. little whiz ade 2012 collection. harga pon a bit cheaper. so kami gi jugakla little whiz store kt setia alam.

sukanya dpt quinny buzz! tp xbli travel system pon (maxi cosy). bli stroller je. maybe later bli car seat terus la. smg baby selesa la duduk dlm buzz tu nnt ye. klo x suka, siapp! hehe

kalau ikutkan list, rasa da siap semua barang baby. but tgu jela baby keluar. nnt mesti time tu ade je brg x cukup. hahai. beg baby da siap packing. tinggal bag ummi x siap lg. yela, mg ni insyaallah aku siapkan.

smlm check up ngan gynae utk 37th week. alhamdulillah so far so good. kepala baby kat bawah da. air ketuban still byk. berat baby pulak byk nooo naiknye. last 2 weeks 2kg je. smlm cek da 2.6 kg. huhu. xkesah la jji sehat ;)  erm, doc kata, klo xde pe, insyaallah leh bersalin normal, but kt merancang, Allah menntukan. aku berserah jela kpd Dia ape yg terbaik utk aku. smg dipermudahkan semuanya. ameen...

layan gamba. but kualiti gambar amat mendukacitakan. kekeke

box yg agak gabak

hubs memulakan misi pemasangan

kitorang mmg aim kale rebel red :)





mak kata tayarnye mcm tayar kapal terbang lol

yayy da siap!

stroller lg besar dr abi. hehe

dah, lipat balik. hehe puas ati :D tgu baby keluar ok ;)
love ~ izyan al-za'im
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...