Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 19 September 2012

Kronologi kelahiran baby izz

Assalamualaikum... sorry sesangat. I promised to upload gmbr2 baby izz but ade problem pulak nk upload pki tab ni... alaa sedey. Xpela.. aku update cite jela. Skang dok bpantang kt umah mak. Pc kt umah sendiri. So tertangguh la nk upload gmbr. Ok baik aku mula cite kronologi keoahiran izz sblum aku terlupa. Ni pon tgh express breast milk ni. So 2 in 1 la ye. Hehe

12 sept 12 (9am)
Weekly check up with doc fauziah ampang puteri. Disebabkan da 39 eeek n 1 day, doc asked to do CTG again. But xde pon contraction. Doc seluk n found out bukaan baru 1cm. Erm aku x risau pon. But doc kt mebi xlm lg. Aku time off keje hr tu. But doc bg mc. In fact, dia suro aku mc smpi bsalin. But aku berlagak betul. Haha. Xnk mc smpi bsalin. Just nk utk hr tu. Hubs pon trus EL sbb dah tghari da time tu..masa nk blk dr hospital tu, aku dah rs da aku nye cara jln da cam sakit. But aku buat2 x sakit. Ok bia jela..

12 sept 12 (3pm)
Hubs mcm biasa, asek suro aku jln. Aku tya nk gi mn, dia x ckp. Upenye gi sunway pyramid. Ok jln la.. tp x spt biasa, aku rs aku sakit giler kt kelengkang ni. Xleh jln. Jln sikit, aku rasa xlarat. Aku suro hubs blikan baskin robin dulu. Haha nk jugak tu... lps mkn eskem, aku rs x larat nk jln lg. Hubs kt, kita tgk wayang la klo camtu. Erm, so we bought tix to watch the watch at 5.15 pm. Actually sblum tu aku ade update kt fb psl aku dah ade bukaan 1cm but xnk mc on tne next day. But mostly marah. Suro aku mc je. Xyah gi keje. Bkn pe, aku pk mcm larat n ade keje lg kt opis... ok lps tgk wayang tu, nk blk n mmg aku rs aku xleh nk jln. Nk gi parking rs jauh gilerrrr. Hubs offer me to wait, dia amek keta n fetch me, but aku rs nk jln jgk sbb fikirkn my own good. But i told hubs, aku xnk gi mn2 da lps ni. Seyes aku x larat!

12 sept 12 (8.30pm)
Aku rs cam da x sakit. Aku ajak acah n asyu gi william sbb aku ade jji nk blnje dorg mkn. So ms kt william tu, nk turun kete nk gi kedai yg 5 lgkh dr kereta tu pun xlarat. Damn! Habis mkn, anta dorang n balik. Aku terus decide xnk gi keje on the next day. Smpi aku nangis2 bgtaw kt hubs. Aku ckp aku x penah rs sakit mcm ni seumur hidup aku. Sampai camtu skali aku ni.haha.

13 sept 12 (7.30am)
Hubs anta gi umah mak. Hubs gi keje cam biasa. Kt umah mak aku duduk je sbb x larat nk jln. Sambil2 tu keep baca quran. Hubs asek call je. Dia x sng keje, pk aku nk bersalin anytime, so sweet. Hehe. Hubs siap da apply cuti utk the next day (jumaat) n selasa. Nk teman aku katanya. Sweet lagi skali...

13 sept 12 (malam)
Aku ckp ngn hubs x larat la nk blk umah sbb kna jln. Hubs soh tido umah mak je. So kitorang x blk umah. Nk tdo umah mak mlm tu.

14 sept 12 (12am)
Aku cam rs len mcm. Aku rasa mcm sakit2 every 15/10 minit. Aku tertanya2 gak. Ni ke contraction? Aku x sure. Aku boley tahan lagi mula2. Everytime sakit tu, aku genggam tgn hubs. N ckp nk gi spital but bila sakit tu x dtg, rs mls ls nk gi hspital sbb salu dgr org kt ank 1st biasanya lmbt.aku ckp ngn hubs, mebi klo nk gi spital, kol 5am nnt ke... tp mmg aku xleh tdo da time tu....

14 sept 12 (3am)
Aku rasa itulah contraction kot. Sakit makin kerap. Aku ckp ngn hubs, jom gi spital betul2. Aku kejutkn mak. Mak soh aku minum air genggam fatimah yg aku rendam mlm td. Yes mmg da kmbang akar tu. Air akar tu rasa uweekk. Aku keluar blk air tu lps minum. Hehe. Minum skali air selusuh yg husband blikan utk aku. Mak tya, nk dia ikut ke? Aku kt xyah la. Sbb aku cam rasa lm lg aku nk bsalin. Kang lm lak mak nk tgu. So pukul 3.30 pg tu, hujan cam renyai2 gitu, aku n hubs ke hospital amlang puteri. Hubs pon bwk kete slow je. Sbb aku pesan, jgn rushing sgt. Ok lg ni. N few times dlm kete aku rasa contraction.

14 sept 12 (4am)
Hubs bentikan aku kt bhgn emergency while dia nk cr parking dulu. Guard kt situ offer wheel chair but aku blagak nk jgk jln sndiri gi registration counter tu. Huhu. Aku ckp nk bsalin n bg buku hijau aku. Terus ade nurse tolak aku gi labor room. Hubs pon smpi ke labor room lps tu. Buat CTG. Nurse tua garang tu ckp contraction aku x kuat lg. Mls nk cite psl nurse garang tu. Tp aku benci dia! Dia seluk n tgk bukaan da 6 cm. Ooo sgh ku x sangka. Huhu

14 sept 12 (5.30am)
Labor room tu sunyi je. Yela pg buta pulak kn. Huhu. Mmg aku da kerap rs contraction time tu. Nurse seluk lg. N bukaan da 8cm. Sblum tu dia bg aku ubat berak
Bg aku berry puas2 kt toilet. Hubs pon da settlekan bill dulu. Nervous kn time tu. Huhu. Betul ke aku nk bsalin time tu? Hubs informed me, doc fauziah xde.dia gi oversea. Dr asha je yg ade. Ok fine. Asalkn doctor pompuan. Evertime contraction aku amek gas antenox. Eh betul ke aku eja? Huhu

14 sept 12 (6.15am)
Hubs mintak izin utk solat subuh dulu.ok hubs pon ke tgkt 1 as aku x pk aku akn bsalin dlm waktu tdekat tu. Aku da siap mntk maaf kt hubs n suro dokan aku. Aku pnl tggl sensorg dlm labor room. Nurse ckp, klo rs nk terberak, tekan button sblah aku tu. Xlama je lps tu, tb2 aku rasa aku xtahan nk berry n sakit sgt! Aku trus tekan button tu byk kali. Nurse dtg n tgk mmg aku nk bsalin da kot. Time tu aku pk, mn husband aku ni???? Suddenly ade laki masuk. Oh noo doctor ashar tu laki upenye. But time tu x pk ape da. Aku taw aku tgh sakit. Kaki aku da kna angkat naik atas palang tu. Pk nk push je. Aku konon2 xnk jerit but mmg aku melolong. Adoiyaii. Dgn pk laki xde kt sblh. Sedey jgk. Sakit ms nk teran tu xyah cite la, msti semua yg da beranak normal taw kn. Huhu. Rasa cm nk berak tp taik tu sebesar buah kelapa n tersekat xleh nk kua. Haha. Sakit plus sedey sbnrnye sbb hubs xde time tu.. :( aku lupa bp kali aku push ms tu... sakitnya :(

14 sept 12 (6.30am)
Pluuup. Eh da keluar baby. Tb2 dgr baby nangis. Ahh legaaa wlopon terasa sakit lg. Lg skali sedey sbb hubs xde time tu. Tb2 dgr bunyi org masuk bilik. Alhamdulillah.. husband da smpi....suka nya hati time tu. Barula lengkap rasanya. Hubs usap rmbut aku. Aku nmpk muka kecewa dia sbb x dpt temankn aku time aku betul2 perlukan dia. aku ckp, b, tu baby kita.... :-) lega rasanya time tu. Nurse letak baby atas dada aku. X sangka aku da jd ummi. Doctor jahit kt bwh tu lps kluarkn uri.. lupa lak nk tya bp jahitan yg aku kene. Lps da bersihkn baby, nurse bg baby kt hubs utk azankn. Sayu rasanya.then trus aku disuruh utk breastfeed the baby. Alhamdulillah kluar kolestrum dr breast aku :-)

Maka, mcm tu la kisah aku melahirkan baby yg kami beri nama izz al-za'im bin husni al-za'im. Erm pjg betul entry ni. Hehe. Nnt izz da besar, boley bg dia baca. Sorry still xboley update gmbr. Klo nk tgk gmbr2 baby ade kt fb, or instagram. Ok smpi sini dulu. Nnt aku update bnda lain klo sempt k.

Erm, aku rasa tersentuh bila hubs ckp: i rasa sedey masa masuk labor room n tgk u da bersalin. I sedey x dpt temankn u time u perlukan i.. (mleleh air mata ) its okay b, i n bb da slmt da pon. U gi solat lgpon. Bkn gi mn...lps ni kt jg izz sama2 ye. i love u so much b :-)

5 comments:

Izzul Azlynne said...

yan..tibe2 aku cm takut nk branak....:'(

Sue-Rya Qistina said...

Yan, pengalaman pertama bersalin cukup manis. akak dah 2x bersalin, tp rase seronok. mase c kakak dulu, husb ade temankan dari contraction sampai la bersalin. mase bambam pulak, husb xdpt temankan mase contraction tu (hosp kerajaan biasalah kan husb xley masuk mase menunggu tu). tapi mase bersalin, dia ade teman tapi mase tu baby dah nak keluar.

xpe yan, syukur semuanya selamat. mudah awk bersalinkan izz. alhamdulillah :)

Anonymous said...

Haha klaka x aku bc entry ko skali tenanges..papepon alhamdulillah ko da slmat yan..aku ni ha lom lg..

My Life's Journey said...

salam pekenalan ..umi sangat seronok baca perjalanan semasa sis nak lahirkan baby ..sungguh mencabar ..umi ni masih blur2 mcm mana nak bersalin nanti

Anonymous said...

Alhamdulillah selamat ibu dan anak. Tahniah. Ape pun sy suka baca n tergelak besar bila u ckp mcm kelapa tu hehehehe... Well sy pun bakal merasainya Mei 2013 ini so tawakkal je lah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...