Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 31 July 2012

nak bersalin kat mana?

bila kandungan dah masuk 8 bulan ni, so soalan org ramai adalah: deliver kt mana nnt? actually soalan tu dari awal org dah tya. but bila dah 8 bulan ni, aku still x decide nk bersalin kat mana, mmg haru jugak la kan.. huhu

erm macam mana ye? aku ni keje gomen je. cume bila aku ni gomen yg semi gomen, so segala bill utk check up di private/specialist adalah di cover oleh ofis aku. ha mmg best kan? but... utk bersalin, ofis x cover kalau bersalin kat private. hya di hospital kerajaan. ok la tu kan... so aku mmg dari mula nk bersalin kat PPUM (pusat perubatan universiti malaya) sebabnya, kat PJ je, dekat ngan umah aku. aku dulu pon bersalin kat situ. even semua adik beradik aku lahir kat situ taw... even die dah jadi separuh kerajaan/private, ofis aku still cover la, klo nk bersalin kt ppum ni. plus, building utk bersalin dah baru. so mmg cantik wooooo! :)

hanya 1st n 2nd check up aku gi klinik dahlia (klinik kt ofis ni) but sebab ade cerita yg x best berlaku kt aku, hubs suro aku buat next check up dgn specialist. and kami terus gi ampang puteri specialist hospital. sejak dari tu, aku mmg buat monthly check up kt ampang puteri sbb dah selesa kt situ. gynae aku ialah dr. fauziah.

mak ade suroh aku buat check up kt KK, but entahla, xde hati nk gi. sbb rasa malas la nk gi check up byk2 tempat. bg aku cukupla aku buat kt 1 tempat je. mak kata, nnt senang, nak bersalin kt kerajaan. erm, bagi aku same je, nk bersalin kat mana, jji ade rekod buku hijau tu (ampang puteri guna buku kale hijau :)

satu hal lagi, suami aku ni sgt2 x suka kalau doctor laki yg akan sambut kelahiran baby kami nnt. erm, klo tya aku, belasah je... dah sakit x heran je. but suami aku ni sekeras2nye manafikan hak doctor laki menyambut baby + seluk bini die semua la. erm, xpela, beliau ade pendirian beliau sendiri. aku sbgai isteri, ikut jela,,, tapi tu la... kalu nk pilih doctor, harus n wajibla gi hospital swasta kan... ate, klo gi hospital kerajaan, xkire doctor laki ke pompuan yg on duty, tu la yg akan sambut kite. ye x?

my concern satu je. mampu ke nk bersalin kt private? aku ni dah biasa ngan ampang puteri. tgk pakej bersalin kt ampang puteri, telan air lur jgk la. hubs kata, insyaallah akan ade rzeki utk aku bersalin kt private sbb die betul2 hya nk doctor perempuan je yg sambut aku. alhamdulillah mmg ade rezeki yg dtg. mgkin xde masalah utk bill di ampang puteri provided that aku bersalin normal. camne kalo tiba2 aku kna czer? mana nak cekau 10k? erghh start la aku goyang...

setakat ni mmg aku n baby ok. but x taw lagi tb2 time bersalin ade complication lain ke kan. so far, selain ampng puteri, hospital private yg agak murah aku survey is An Nur kat bangi. ramai gak yg aku kenal penah bersalin kt situ. kalo czer pon xsemahal ampang puteri. tp aku x penah pon check up kt An Nur. kene at least 2x check up sblum aku boleh bersalin kt situ. hr tu konon ade rasa nk bersalin kt situ, tp asek hesitate je nk buat appointment utk check up. ntah la, hati aku dah berat nk ke ampang puteri sbenrnye since husband insist nk ke private jugak sbb nk make sure doctor pompuan yg sambut aku.

haishhh masih dilema lagi sebenarnye ni. tp rasanya mungkin 70% decision akan ke ampang puteri. lg 30 % tu xtaw la akan berubah dlm masa sebulan ni kan. suka2 je kan. hahaha. klo nk bersalin kt An Nur, xreti2 nk buat appoinment utk check up? tgl bp minggu je lg ni dek non... huhh

ish, xpenah aku menulis panjang2 kt blog aku ni. yg ni panjang pulak. aku berharap aku dpt deliver secara normal. yela, kami bayar sendiri. ofis x cover. klo kene czer, pengsan jap tgk bill nnt. haha. 

Mungkin ade yg akan kata, klo berkira sgt, gi jelah hospital gomen, but aku hormat keputusan suami aku.dia kata, selagi die belum terdesak utk hantar aku ke hospital kerajaan dan gamble je kot2 doc laki yg kene sambut aku, dia akan usahakan jugak utk aku ke private. 

Ya Allah ya tuhanku, Kau permudahkan proses aku bersalin dan permudahkan segala urusan berkaitan dgnnya. Murahkan rezeki kami ya Allah. Hanya padamu tempat kami bermohon... Ameen.

ampang puteri specialist hospital. aku nk bersalin kt sini...

hospital pakar An Nur. agak murah kalau compared to Ampang Puteri but x penah lg buat check up kat sini. but hubs suruh bersalin kt sini...
 erm, ye ye je aku nk pilih hospital mana. sekali terberanak kt umah je. hehehe. doakan yg terbaik utk diri sendiri. Insyaallah :)

love ~ izyan al-za'im

Monday, 30 July 2012

parenthood expo mid valley

as marked in  my calender, 27-29 july 2012, a must go expo is on! hehe. xnk tgu hari sabtu.. balik kerja hari jumaat gak aku terjah. hehe. shopping ler. dah gaji kan. x cukup dwet gaji, nnt kan ade dwet bonus setgh bulan gaji (buat gelak ngn org keje private je.. ' hekeleh.. setgh bulan gaji pon kecoh. ') lol. xpela ade gak rezeki kami penjawat awam. klo xde bonus pon, brg baby still kene bli jgk kn :)

yg pasti, expo kt mid valley ni jauh lebih best dr expo kt pwtc yg nan hadoo tu. wekk. erm, pasni nk tgu IBEX kat klcc minggu dpn pulak (8-10 ogos 2012) yg klcc punye pon best gak. aku sempat gi yg awal tahun hari tu. amboii byk lg brg x bli lg ni. wlopon hakikatnye da byk je aku bershopping. huhu. xpela, dari list aku tu, rasanya boley settle semua bnda aku bli by end of august. insyaallah :)

pilih2. rambang mata ok. tambah tgk barang girl, lg la meleleh air liur. haha

disebabkan da nk sampai waktu berbuka, kami menagguhkan aktiviti menyopping di expo shg lps maghrib. jom belah dulu. masuk barang dlm kete dulu ok


ok ni hasil dari batch pertama sebelum berbuka.

barang2 part 1 da sumbat dlm keta, sambung berbuka n solat maghrib, kite sambung sesi ke2 pulak. ni la hasil part 2. haha. pon terus sumbat dlm kete jugak sbb malas nk pegang byk2 sbb nk sambung soping kt jusco pulak. ngeee. actually play gym oren yg aku pegang tu aku saje blikan utk bff aku yg tgh ngandung gak. aku x bli play gym utk anak aku sbb ade org da jji nk blikan. hehe. so aku blikan utk org lain pulak la. hehe

setelah dipunggah, ni la benda2 yg dibeli. huhu
ade lagi benda yg nak dibeli ni. aku bg masa sebulan utk aku settlekan sikit2. hehe. barang yg dikira paling mahal iaitu stroller n breast pump belum beli lagi. mebi mg depan nk gi mother care shopping kat sana sbb ade sorang cousin aku keje mother care. leh dpt diskaun. hehe. plus da aim satu almari baby kt ikea. ok gonna grab 1 soon. yg lain2 tgl brg toiletries n health care dia je kot. ok2 sempat2 nk bli, insyaallah. wahh excitednye nk sambut baby! hrp2 semuanye berjalan lancar. ameen.. x boley nk update psl tempat kt mn aku nk bersalin sbb masih x confirm lg. boley gitu? dah 8 bln da ni oii. huhu. nnt2 la. or tgu jela aku update bile da bersalin nnt. huhuhu

love ~ izyan al-za'im

Friday, 27 July 2012

bukit bendera penang

ha masih cerita di penang. ni lps check out dr hotel hari jumaat tu. check out awal sikit sbb nk terus jenjalan n balik. erm, layan gambo jele. almaklumla, gi 2 org je, lps gamba aku, aku, aku, aku lagi, pastu hubs, pastu aku lagi. hahaha 

masa nk bli tix, tgk harga RM30! mak aii cam x jadi je nk naik tram tu. but upenye x tulis pon kat situ for my kad holder, RM8 je nok. hahaha

last time masa aku dtg, masik tram lamam yg kale merah tu. now da ada tram baru!

gila laju! compared ngan yg dulu punye kan cam siput nak mendaki tu kan. thumbs up :)

syantek da tram baru ni

dlm tram. aku siap dpt tmpt dok khas sbb staff tu tgk aku ngandung. kellas x? hehe

hubs ngan janggut yg da pjg n xnak potong. aku lg suka dia xde janggut. tp dia nak, aku ok jela.. ade janggut ke, xde janggut ke, still hensem Husni Al-Za'im saya ni. hehehe

da smpai atas :)



nk tgk teropong ni byr singgit

susah nk amek gamba ber2. adeh

pakai auto timer msti gmba x best. boley la, jji ade gmba ber2. hehe



ade owl muzeum. x masuk pon. best ke?

x boley blaa aku tgk muka aku tembam mcm ni skali. hahaha

my tummy :)



ha ni je satu gamba ber2 yg aku soh org tangkapkan. time kasih ye tukang amek gamba. hehe

ok cukup sudah pjalanan dgn perut besar ni ke penang. alhamdulillah aku ok jer jalan2 setakat ni. harap2 aku masih aktif n ade tenaga sampai nak bersalin nnt. ameen :)
balik keje ni nak gi mid valley. kite gi baby expo ok! yaayy!!

love ~ izyan al-za'im

Thursday, 26 July 2012

campur2 penang

org dok gebang pasal nasi kandar beratur. so mmg tgu sampai kol 10 mlm kedai ni bukak nk dinner.haha
cam biasa la. kedai nasi kandar
kali ni x sempat nk gi line clear sbb masa kitorg gi sana, tgk break utk solat jumaat pulak. xpela, line clear da penah rasa sblum ni kan..
ha ni la nasi beratur aku. erm, berdasarkan tekak aku, aku rasa biasa je kot. ntah la, aku x rasa pulak ape2 yg kick. aku tercarik2 gak. mebi tekak aku time tu x ok ke? ntah la, tp aku rasa line clear lg sedap kot...

ni la kekdahnye kene beratur sblum dpt mkn ok :) aku x beratur pon. hubs yg tlg beratur. hehe
ha yg ni lak kt juru. farah penang ajak makan kt sini. the best bawal goreng katanya. lets la try :) sini pon leh tahan ramai org n kene beratur nak amek bawal goreng tu taw!
nama warung ni warung kelapa sawit. mmg style la makan dlm kelapa sawit. hehe
ni la bawal special tu. dia goreng je. kuah nye kicap je. but mmg sedap!
tb2 rasa nk mkn lagi kt kedai ni. amboi jauh la pulak. hahaha. seyes sedap!
murah lak tu! aku xpenah gi kedai yg air nye harga posen2 lagi. air limau ais aku 80 sen je! haha murah giler!!
with farah depan building matrade penang

farah n penolong pengarah penang. hehe. tq korang :)
last time penah try pasembor kt padang kota. so dis time beralih arah nk try kt anjung gurney pulak
kedai ni agak meriah. so try sini la
sila bayar
pasembor share ngan hubs, pandangan peribadi aku,, mmg sedappp!!
singgah gi feringgi nye uptown.xde ape pon beli. jenjalan je. tu pon x jln jauh sbb most kedai jual brg yg sama jugak. ahai
k la, nnt aku update psl bukit bendera pulak. bye

sebelum tu, nk ucap syukur kpd rezeki Allah. kerajaan umumkan bonus separuh bulan gaji 9 Ogos ni utk penjawat awam. yabedabedoo!!

love ~ izyan al-za'im

Wednesday, 25 July 2012

the northam penang

hai! last week aku kene outstation ke penang. ala preggie 7 bln kene gi penang, apa ada hal :) klo soh gi london pon aku boley. haha. actually ade 2 org pergi. but boss lg sorang x stay kt hotel. so dari aku dok hotel sorang2 3 hari, baik aku bwk sekali hubs kan. hehe. sbb nk bwk hubs, so kitorang drive jer. sng nk bergerak kalo ade kete sendiri kt tempat org kn :)

so xde la aku nk cite psl kerje. aku cite pasal hotel tmpt aku stay la. aku bertolak hari rabu kol 3 pm camtu dari kl. dlm 7 lebih camtu sampai la ke the northam all suites hotel kt area gurney drive. very big suite for just two of us. best. ngadap laut lg :) erm layan gambo jele :)


ni suite kitorang kt tgkt 30. tinggi nyer!

siap ade study table. yo yo oo jer. haha

camwhoring itu penting. lol

besar sey katil. boley golek 9 10 kali. haha

large mirror kt bathroom

sian pompuan ni. jakun ke apetu? lol

complete semua ada. comb, nail buffer, sewing kit, talcum, cotton buds,cotton wool,tooth brush/tooth paste/shower cap. ada lg 1 tu ape eh? lupa pulak

selipar kami :P

2 hari complimentary buffet breakfirst. cam biasa la, most hotel mkn bnda sama gak. haha

jemput mkn :)

hai abi :)

swimming pool kt tingkat 9. ala2 marina bay gitu sbb betul2 boley swim sampai hujung sana. hehe

kitorang 2 je conquer pool sbb mmg xde org okeh!

tgkt 9 gak

view from the pool

betul2 hujung! tatuut u ols

hubs mandi sensorang je sbb x berani aku nk join skali. x sabar nk mandi jugak. nnt swimming ngn baby pulak. hehe

amek gambo je. x gi pon spa.. ;P

kt bilik kitorang ade jacuzzi taw! mmg kitorang mandi sakan kt jacuzzi je. huhuhu. ni time air x blooop blooop lg. hehe. syiokk giler

me with big belly n pusat yg tersembul. kakaka

best la kiranya hotel ni. free mmg best. lol ok nnt cite part lain lak kt penang ye. x byk jln pon. ate, gi sana nk bkerje ke, bercuti? haha
love ~ izyan al-za'im
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...