Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 20 March 2013

izz's first solid food

14 mac 2013 bersamaan dgn genapnya izz 6 bulan. aku mmg tgu sgt tarikh ni. sbb nak bg izz makan kononnya. yelah setelah bertungkus lumus bg izz fully BF, now masanya nk bg izz makan pulak. boley je klo nak bagi esoknya or sebelum dari date tu kan. but hubs nak jugak tepat date 14 mac tu. ok i follow. macam2 la persiapan aku termasukla baca blog2 pasal 1st solid food ni. kui2.

mula2 aku ade terpikir nak bg nestum je kat anak aku sbb malas la pulak nak masak bubur n buat puree bagai. tp laki aku x bagi weh. dia kata, aku kene siapkan sendiri makanan izz. ok boss i try. huhu

seminggu sebelum tu, aku pon mulakan misi menyangai beras. huhu aku buat 2 pot beras siam yg aku beli masa gi padang besar hari tu. huhu. sumpah aku x penah sangai beras. aku cam nak nangis je tgk beras tu kembang masa goreng tu. upenya mmg akan jadi camtu. just keep goreng lama2 sampai dia akan berderai balik. huhu. lps tu blend n terus simpan dlm fridge. puree pulak aku buat potato n carrot sbb tu je yg ada kt umah mak aku time tu. hehe. terus simpan kt freezer jugak. huhu

kebetulan 14 mac tu aku x hantar izz ke rumah baby sitter. BS izz xdpt jaga sbb suami warded di hospital. izz tinggal dgn adik n mak aku. sampai waktu tgh hari, acah wassap gambar izz tgh makan. terkejut gak time tu. dia kata mak aku excited nak bg izz makan n terus masak bubur dari beras yg aku simpan dlm fridge mak aku tu. erm, terkejut jugak sbb dorang bg izz makan tanpa aku n suami. tp aku xkesah jela sbb mmg da masuk 6 bulan da pun. cumanya niat aku nak bg balik keje nanti. nak buat upacara rasmi la kiranya. aku just bgtaw mak, hari ni izz da boley makan. tp lupa nk pesan tgu aku balik dulu. huhu. so mak aku mestila excited jugak nak bg izz makan bila da lunch time tu kan. tula, aku x pesan terang2 kat mak. hehe. xmarah pon. aku taw, everyone kat umah tu excited nak tgk izz mkn kan... :)

as expected, bila aku bgtaw hubs, dia mmg marah. huhu. tp aku sejukkanla hati dia. lama2 dia ok. dia kata dia nak tgk the very 1st moment tu. aku kata, xpela, kita ulangla balik keje nanti. lgpon, adik aku bgtaw yg izz xnak makan bubur yg mak aku bg tu. ok la. mlm nnt kita cuba lg ye izz.

balik keje tu, aku panaskan potato puree. rendam bekas puree tu dlm bottle warmer je. hehe. unfortunately, izz x suka la u ols... tp mmg best la nak bg anak makan for the 1st time ni. teruja gila kot! abi siap amek video lagi. hehe. its okay, aku da bersedia klo izz x suka food yg aku buat. 2nd day, aku try carrot puree pulak. pon x suka jugak. then, aku try apple puree gak. xsuka jugak.  pengsan... huhu. pisang mcm nak. tp x makan byk pon...

sampai la hari aku try bg bubur pulak. aku campur dgn carrot puree. mak kata bubur aku x blend halus. masih kasar. ok2 later aku tapis. wlaupun x makan byk, tp nampaknya izz macam boleh terima bubur ni. mmg sikit giler la yg dia telan. tp aku syukur jugak la, dia macam boley makan kalau compare dgn puree tu, mmg langsung x nak telan. huhu

aku x buat pon 4days rule tu. sbbnya anak aku bukan mkn pon ape yg aku bg. hehehe. cuma try2 je. so rasanya xperlu la 4days rule tu. ahaks. mcm2 lagi nk try kat izz ni. nnt ye izz. ummi usaha bg izz food yg izz suka. kita keep trying ok :)

ni antara persiapan nak bg izz solid food yg dibeli masa baby expo kt klcc hari tu.


baby bullet. hoyeah! actually baru dpt benda ni smlm. x sempat guna lagi. gigih aku order dari ohsem babykids. x sabar nk guna. tp puree yg aku buat ada je lagi. izz makan pon idak. cane nak buat yg baru nih. xpe2, jgn give up, aku akan buat puree campur dlm bubur. rajin2 ye puan izyan. dah beli baby bullet bagai, kalo malas, mesti kene bebel ngan abi nnt. hehehe

ni gambar yg acah wassap kt aku. i missed this very precious moment. but tq to acah, luckily she shared this with me :) haha mmg muka x suka
so ni makan malam pulak with ummi n abi. yayy izz dah makan! berdebar ok! hehe its okay u dont like that puree. we'll try again n again sampai izz suka ok. love u izz

selain mkn pakai sudu, aku try masukkan puree tu dlm autumnz food feeder ni. nmpak macam senang izz nak guna benda ni. cuma dia x suka sgt puree tu...
 
izz mmg xde high baby chair pon sbb x pandai duduk lagi. lagipun, bumbo seat izz ade tray sekali, so mmg sesuai utk makan kat bumbo je.
 ok la, kene menjadi lebih gigih lepas ni sbb nk buatkan bekalan makanan utk izz ke BS pulak lps ni. EBM pon masih berjalan lancar. aku doa agar semua berjalan lancar. diberikan rezeki susu dan niat aku nak siapkan makanan anak aku sendiri dipermudahkan. amin....

love ~ izyan al-za'im

.

3 comments:

SweetLikeWhat said...

tomei betul gambar izz yang last tu..seronok ye dapat makan..

izyan al-za'im said...

ANIS, konon2 je gamba tu. sebanarnye izz x suka pon. haha

ZZnoor said...

alhamdulillah...baby izz dah mamam..have fun ya!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...